Linux Vendor Firmware Service - έκκληση για βοήθεια

... σχετικά με το Linux.
Άβαταρ μέλους
alx
Jr. Member
Jr. Member
Δημοσιεύσεις: 58
Εγγραφή: 30 Νοέμ 2005, 18:47
Distro: Fedora, Gentoo

Linux Vendor Firmware Service - έκκληση για βοήθεια

Δημοσίευση από alx » 16 Αύγ 2015, 19:55

Καλησπέρα σας,

Φαντάζομαι ότι αν όχι όλοι, σίγουρα οι περισσότεροι έχετε αντιμετωπίσει το πρόβλημα της αναβάθμισης π.χ. του BIOS της μητρικής σας, όταν αυτό είναι αδύνατο να γίνει μέσα από linux (το σύνηθες). Αν είμαστε τυχεροί, το BIOS ή το UEFI διαθέτει τέτοια λειτουργικότητα ή ο κατασκευαστής παρέχει κάποιο εργαλείο αναβάθμισης μέσα από ένα περιβάλλον τύπου Live DOS. Τι γίνεται όμως όταν δεν έχουμε dual-boot σύστημα και για την αναβάθμιση, π.χ. του BIOS της κάρτας γραφικών, χρειαζόμαστε πρόσβαση σε windows;

Εδώ και λίγους μήνες, ο Richard Hughes, προγραμματιστής του Fedora, του GNOME και της Red Hat, έχει ξεκινήσει να δουλεύει πάνω στο Linux Vendor Firmware Service. Στόχος του είναι να αποτελέσει μία ολοκληρωμένη πλατφόρμα διαχείρισης και διανομής υλικολογισμικού (firmware) για κάθε είδος συσκευής, που μπορεί να έχει ο κάθε χρήστης στον υπολογιστή του (BIOS, firmware για ποντίκια, σκληρούς δίσκους κλπ.). Οι κατασκευαστές θα μπορούν να υποβάλλουν το υλικολογισμικό τους σε ένα κεντρικό αποθετήριο, όπου θα ελέγχεται η ακεραιότητά του, θα υπογράφεται ψηφιακά ώστε να μην τίθεται θέμα παραποίησης του κώδικα και από εκεί μέσω προγραμμάτων όπως το gnome-software ή το fwupdmgr θα γίνεται η εγκατάσταση στις συσκευές των χρηστών.

Αυτή τη στιγμή το LVFS βρίσκεται σε στάδιο beta και ήδη κάποιοι κατασκευαστές χρησιμοποιούν τις διαδικασίες και τις υποδομές δοκιμαστικά σε συνδυασμό με επερχόμενα προϊόντα τους. Ο Richard μου είπε ότι αν όλα πάνε καλά, θα ενσωματωθεί στο fedora 23 (που είναι να κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο), αλλιώς στο 24. Προφανώς, το όλο σύστημα θα είναι ανεξάρτητο από το fedora και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάθε διανομή.

Και έρχομαι στο προκείμενο: Πριν λίγες μέρες, ο Richard ανέβασε μία έκκληση για βοήθεια στην σελίδα του. Είναι αρκετά εύγλωττη και θα σας συνιστούσα να την διαβάσετε αν σας ενδιαφέρει το όλο θέμα.
TL;DR: Σας καλεί να αφιερώσετε ένα τέταρτο από το χρόνο σας για να σκεφτείτε ποιες συσκευές χρησιμοποιείτε, που διαθέτουν προγραμματίσιμο firmware και να γράψετε ένα e-mail στους αντίστοιχους κατασκευαστές (σε κάποιο τεχνικό τμήμα), καλώντας τους να συμμετάσχουν στο LVFS.

Νομίζω ότι είναι μια αξιόλογη και αρκετά φιλόδοξη προσπάθεια, η οποία θα έχει μακροπρόθεσμα και άλλα παράπλευρα οφέλη, π.χ. θα είναι πλέον ευκολότερη η πρόσβαση σε λειτουργίες που περιέχονται στο firmware των συσκευών, όπως η αλλαγή του DPI των ποντικιών ή η λειτουργία συντήρησης μπαταρίας σε φορητούς υπολογιστές κ.ά.. Βάλτε λοιπόν κι εσείς ένα χεράκι, κινητοποιήστε συγγενείς και φίλους για να το δούμε να υλοποιείται.

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Άβαταρ μέλους
Fuzz
Sr. Member
Sr. Member
Δημοσιεύσεις: 364
Εγγραφή: 22 Νοέμ 2005, 12:09
Distro: Debian
Τοποθεσία: Nowhere
Επικοινωνία:

Re: Linux Vendor Firmware Service - έκκληση για βοήθεια

Δημοσίευση από Fuzz » 18 Αύγ 2015, 17:35

Ενδιαφέρον project αν και είμαι λίγο σκεπτικός στο αν είναι ρεαλιστικό να περιμένουνε από τους χρήστες να συνθέσουνε μια λίστα με τις συσκευές του συστήματός τους, να βρούνε ποιες από αυτές υποστηρίζουνε firmware updates, να βρούνε σε ποιον κατασκευαστή ανήκουνε, να βρούνε στοιχεία επικοινωνίας με τον κάθε κατασκευαστή (το να στείλεις ένα τέτοιο τεχνικού περιεχομένου mail στην πρώτη διεύθυνση επικοινωνίας που θα βρεις θα είναι χαμένος κόπος), να γράψεις το mail κτλ. Ο αριθμός των ατόμων που θα κάνουνε κάτι τέτοιο είναι τόσο μικρός που ακυρώνει την προσπάθεια.
Μια καλύτερη προσέγγιση θα ήταν το project να παρείχε μια βάση δεδομένων με συσκευές, (ονομα, pci-id, usb-id, vendor, etc) ένα εργαλείο που θα σου επέτρεπε να τακτοποιήσεις μέσω αυτής τις συσκευές στο σύστημά σου και να σου παρέχει στοιχεία επικοινωνίας με τον κατασκευαστή κάθε μιας από αυτές. Αυτοματοποιώντας τη διαδικασία και διευκολύνοντας τον χρήστη έκκληση για βοήθεια γίνεται ουσιαστική και η προσπάθεια πιο αποτελεσματική.

Απάντηση

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτήν τη Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 3 επισκέπτες